In de periode 27 februari 2024 tot en met 8 maart 2024 organiseerde de Stichting Planbureau Suriname (SPS) wederom 5 mini workshops en een seminaar over de constructie van scenario’s met het Suryamodel.
Het Suryamodel is een empirisch macromodel ter analysering van de economie van Suriname, ontwikkeld door Dr. Marein van Schaaijk. De belangrijkste micro-economische beslissingen van de bedrijfshuishoudingen zijn in een macro-economisch kader geplaatst. De invloed van het ontwikkelingsbeleid van de overheid op de economische groei kan hiermee worden geanalyseerd en gesimuleerd.
De workshops zijn gehouden in de vergaderzaal van het Frank Essed gebouw (2de etage) aan de Dr. S. Redmondstraat 118.

Dr. van Schaaijk heeft in deze workshops, samen met de leden van het Suryamodelteam en genodigden de baseline tot 2035, het varianten schema en een (test) oliescenario onder de loep genomen. Het Suryamodelteam bestaat uit medewerkers van SPS bijgestaan door Dr. van Schaaijk en dhr. G. Lau.
Het seminaar getiteld: ‘Navigeren door het Macro-economisch landschap Suriname, Suryamodel 2024 & oliescenario’, is gehouden in de vergaderzaal van het Ministerie van Financiën en Planning aan de S.M. Jamaludinstraat # 26. Op het seminaar is het belang van een goede baseline voor het produceren van de outlook aangegeven en gepresenteerd door mw. L. Menke, Onderdirecteur Macro Sectorale Planning van SPS. Middels een paneldiscussie, met als moderator Mw. R. Sobhie, en vragenronde werden verbeterpunten aangedragen en meningen over de assumpties en resultaten van de baseline geponeerd. Een (test) oliescenario werd gepresenteerd door Dr. Van Schaaijk vooruitlopend op de officiële cijfers van Staatsolie. Het doel van de presentatie was om een demonstratie te geven over het verwerken van de assumpties in het model. Enkele mogelijke resultaten werden gepresenteerd zoals toename van het BBP, stijging van de koopkracht, en stijging van de deviezenvoorraad.

Het variantenschema werd gepresenteerd door dhr. G. Lau. Hierbij gaf hij een demonstratie van het draaien van scenario’s met het variantenschema.
Bij deze danken wij nogmaals Fernandes Concern Beheer voor versnaperingen en het Ministerie van Financiën en Planning voor het beschikbaar stellen van hun zaal en warme dranken. Wij danken ook Dr. Van Schaaijk en zijn vrouw Conny voor de vrijblijvende ondersteuning aan SPS, en dhr. G. Lau en Mw. R. Sobhie voor de toewijding aan het Suryamodelteam.

Paramaribo, 15 maart 2024, Stichting Planbureau Suriname